Samozavestni in svobodni

Kolumna za Revijo Ženski svet

Samozavest ne prihaja iz dragih oblačil, slik na družbenih omrežjih in besedah okolice. Samozavest nakazuje na to, da smo zavestni v sebi.

Da se zavedamo, kaj je za nas prav, kaj je narobe, kaj dobro, česa se je treba izogniti in predvsem, kako živeti svoje življenje. Samozavestni se tako ne spuščajo na položaj žrtve, ne obsojajo okolice in si predvsem ne želijo njihove potrditve.

To je ta ‘železna palica’ ki si jo vgradimo ob hrbtenico. Vsak dan imamo priložnost, da vzamemo vajeti življenja v svoje roke. Takrat tudi ne moremo nikogar kriviti za svojo nesrečo ali se zahvaliti za srečo. Vse, kar obstaja, samo je – brez razlage, brez obtoževanja, brez odgovorov.

Vsaka duša tega sveta si je izbrala svoje poslanstvo in tukaj je, da ga izživi. Da se uči, izkusi in leti. Ko to razumemo, čutimo, se ne postavimo več v položaj žrtve. Kdo je komu kaj in zakaj, je popolnoma irelevantno. Dejstvo je, da so se stvari zgodile, da se iz tega nekaj naučimo. Postavljamo jim predznak – kaj je dobro in kaj je slabo za nas. Sami se to odločimo. Razumem, da se dogodijo strašne stvari, preko katerih težko pridemo. Sčasoma pa vseeno dobimo možnost, da pogledamo na situacijo iz najširšega možnega kota in vidimo, kako se bo obrestovala v našem življenju.

‘Žrtve’ tega ne razumejo. Skrijejo se v svoj mehurček, obtožujejo svet okrog sebe, se smilijo sami sebi in v tem trenutku obstanejo. Ne dovolijo si iti preko tega. Vztrajajo, trmarijo in kažejo s prstom. In najbolj ironično pri vsem tem je, da se čisto vsak od nas lahko v naslednji sekundi postavi na ta žrtveni položaj. Lahko pa se dvigne, se iz tega nauči in zraste.

Odločitev je, tako kot vedno, samo naša. V namenu duše ni, da poslušamo in nemo sledimo vsem okrog sebe. Naša duša ima svoj glas, zato da ji lahko prisluhnemo. No, če to želimo. Da omejimo svoj ego in se poslušamo. Duša je čista ljubezen. Njej ni važno, kdo ima prav, kdo je najboljši, najbogatejši, najlepši, najbolj suh, najpametnejši … To v življenju ni važno. Važno je, da smo si zvesti, da smo zavestni in ljubezni polni.

Pozdravljeno leto 2017! Bodi najboljše do sedaj.

Namaste.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja