Varanje – ko se odrasli igramo

Razmišljam: je varanje res oblika sprostitve ali nek beden način, da razigramo svoje življenje?

Nikoli dejansko nisem razumela ljudi, ki varajo. Razumem njihove razloge, ampak njih osebno nikoli. Če ti trenutni partner ne daje tega, kar si od njega pričakoval, potem imaš vsako možnost, da odideš in najdeš takšnega, ki ti ustreza. Zakaj pa sploh varamo? Najpogosteje, ker je to nekaj novega in razburljivega. Ker je to umik vsakodnevni rutini in ponavljanju scenarija. Ker nič več ni tako, kot je nekoč bilo. Ker nas nekdo razume in se počutimo vrednega.

In predvsem zato, ker mislimo, da nam bo to zapolnilo tisti občutek praznine, ki ga nosimo v sebi.Varati je nekaj najlažjega, kar sploh lahko naredimo. To je prvi zasilni izhod, ki ga ljudje uporabijo – imajo se lepo, za tisti večer ali kaj več in še vseeno se lahko vrnejo v ‘zatišje’ zakona oziroma družine. Pa dejansko lahko potem živijo sami s seboj? Ali jih moralni maček razjeda malo po malo?

Ne zavedamo se dejstva, da s tem, ko z nekom sklenemo partnersko zvezo, da je to dejansko naša odločitev, da bomo del te zveze. Da je to naša odločitev, da bomo ljubili in partnerju bili zvesti. Naša odločitev, da bomo ljubili. In tako je lahko naša odločitev tudi, da več ne bomo del te zveze. Za moje pojme je to tisto enostavno, ne pa varanje. Drugo dejstvo, ki se ga pri varanju ne zavedamo, je to, dav prvi vrsti ne prevaramo partnerja, ampak našo lastno odločitev, da ga bomo ljubili in bomo zvesti.Ker je vse v naših rokah in smo odgovorni za svoja življenja. Če so se ta čustva tekom življenja spremenila in rabimo zasilni izhod, smo najprej prevarali sami sebe, naš partner, ki na koncu tudi najbolj trpi, pa je s tem samo kolateralna škoda.

Zato ne razumem ljudi, ki varajo. Poznam jih kar nekaj in iskreno ne verjamem, da so s tem, ker so varali, karkoli pridobili. Jih je morda za tistih nekaj dni nekdo razumel in jih imel rad tako, kot jih nihče drug ne more imeti? Kaj pa potem, ko se teh par dni spremeni v leta in postane spet še ena rutina, kateri morajo ubežati. Varajo naprej? In naprej in naprej …?

Nihče vas ne bo mogel razumeti in sprejeti, če tega ne boste naredili sami. Če najprej sebi ne boste alfa in omega ter ljubezen svojega življenja. Nihče ne bo mogel biti vaš princ na belem konju, če ne boste same princeske. Predvsem pa tako – če si želite odkrite zveze in partnerja, potem morate najprej dajati to, kar si želite prejeti. Vsako dejanje se namreč vrne nazaj k nam, z enako močjo. Zato delajte z ljudmi tako, kot si želite, da bi oni delali z vami.

Na koncu koncev pa smo med sabo vsi enaki in svobodni razlik. Dajmo se tega zavedati in se začnimo spoštovati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja