Kdor ne pozna lastne vrednosti …

Kolumna za Revijo Ženski svet

Dolgo sem se lovila z definicijo vrednosti, kaj pomeni na splošno in kaj to pomeni v mojem svetu. Verjamem, da ima vsak od nas svojo. Vseeno pa velja misel, da se tisti, ki ne prepozna lastne vrednosti, ne more zavedati vrednosti drugega. Ker mu je ta ideja tuja. Nepomembna. Pa vendar si je želi. Želi biti sprejet, želi biti upoštevan, želi biti ljubljen. A vse se, tako kot vedno, začne pri nas samih.

Kaj je to vrednost? Zame je preprosta. Moja vrednost leži v moji resnici. Pred kratkim se mi je pripetilo, da me je oseba napadla v smislu, da nečesa ni pričakovala od mene, da nečesa nisem naredila prav. V enem dihu mi je povedala, da se naj ne vmešavam in me obenem vprašala za mnenje. To ne gre, ni smiselno. In kaj sem naredila? Povedala sem resnico, svojo seveda, s katero pa se ona ni strinjala. In od tu lahko začnemo drug drugemu dokazovati, kdo ima bolj prav. Sama se tega nisem šla. Spustiti bi se morala iz svojega položaja – ravnovesja – na položaj, ki to ni. Zato se ne prepiram. To je najpreprostejši razlog. Ker to ni potrebno in ni na meni, da dokazujem lastni prav. Ker se cenim. Ker ima prav to tisto vrednost.

To je zame definicija – ostati zvesta sebi tudi takrat, ko me nihče ne podpira. In zato je potrebna osebna moč. Veste, najlažje je pokazati s prstom in kriviti, se postaviti v položaj žrtve in brcati. Najlažje. Prav to naredi otrok, ker drugače ne zna. Čeprav se tisti, ki se strumno držijo položaja žrtve, z menoj nikakor ne bi strinjali. Nič narobe, raznolikost je lepa.

O tem lahko govorim le iz izkušenj. Res je, da tisti, ki ne prepozna položaja žrtve, iz njega tudi ne zna izstopiti. Z njim se ne strinja. On pa že ni žrtev. Tako tudi tisti, ki se ne pozna in se ne ceni, ne pozna svoje vrednosti. Ponovno išče potrditve v okolici. Pa tudi tega še ne ve … če bi, bi nekaj spremenil.

Sama sem bila dolga leta žrtev, vem kaj govorim, poznam obe strani kovanca. In ta druga, višja, je svobodna. Vsi se rodimo svobodni, goli, brez primerjav, brez občutka ničvrednosti. Vse to smo ustvarili v svojih glavah, s svojimi izkušnjami.

Lahko jih spremenimo, to je pomembno. Vsak dan smo lahko tisto, kar smo si vedno želeli biti. Spoznati svoje vrednote pomeni višanje lastne vrednosti. Vrednote so pomembne, saj se lahko vsakič znova, v vsaki situaciji vprašate, ali zase delate prav. In ko se upoštevate – rastete. Ko delate proti sebi, ste prav vi sami v prvi vrsti tisti, ki se dajete v nič in čisto nihče drug. Pa se tega zavedate?

Živite svoje življenje ali življenje nekoga drugega?

Namaste.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja