Dostop zavrnjen. Žal.

Kolumna za Revijo Ženski svet

Znana sem po tem, da sem problematična in samosvoja. Da se dejansko ne pokorim volji drugega, samo zato, da je mir ali da me ima nekdo rad.

Že nekaj let nazaj sem ugotovila, da mir ne bo obstal v mojem življenju zato, ker delam dobro za druge, v smislu da se obnašam, živim in delam to, kar drugi pričakujejo od mene. V mojem svetu ne obstajajo ta ‘pravila’ družbe, po katerih se večina orientira. Jaz jih dejansko ne sprejemam. Ne delam stvari, kot se spodobi. Navadno rečem, da dobim mozolje, ko mi nekdo reče „naredi to, ker se spodobi“. Ne bom. Pa ne zato, ker drugih ne bi spoštovala. Jih. Ampak še bolj spoštujem sebe.

Ugotovila sem, da mir ne izhaja iz okolice, iz dejstev da, ker delaš tako, kot želijo drugi, da boš zaradi tega naredil dobro ali da boš dober. Boš. Za moment ali dva, dokler okolica ne najde spet nečesa za naredit, nekaj novega, da se dokažeš. Zapomnite si – nikomur se vam ni treba dokazovati. Ocene in vrednote okolice niso važne.To je tako, kot da se tolčemo po prsih, ko zmaga kak slovenski športnik. Češ, Sloveniji je prinesel zmago. Ne! Nikakor. On sam je zmagal, to je odraz njegovega dela, njegove energije, njegovega truda in odrekanja … ne našega. Mi k temu nismo ničesar doprinesli. Samo spremljamo in navijamo. Njegov uspeh ni odvisen od našega odobravanja. Njegov uspeh je tak, kot ga vrednoti sam. To je tisto, kar samo njemu pomeni. Šele v drugi vrsti zastopa barve svoje države.

To je ena izmed zablod družbe, ki nas tako zelo drži v prepričanju, da je uspeh posameznika, uspeh celotne nacije. Ni. Življenje je individualen šport. Kako živimo, je odvisno od nas samih. Mir, ki ga želimo, nosimo v sebi.Zato je potrebno kdaj narediti kakšne drastične korake v odnosih. Tudi sama jih naredim. Ko se z nekom ne strinjam, ne obstaja niti procent možnosti, da bom znala razložiti ali prepričati osebo v nasprotno. Zato se ne prepiram. To je škoda mojega časa, energije, besed, truda. Ne prepiram se s človekom, ker je tudi on upravičen do svojega mnenja, prav tako kot jaz. Mu pa (in to zelo nazorno) pokažem, kje je meja in tu preko ga ne spustim.

Ko vas nekaj moti, ko od vas zahtevajo nekaj, česar nočete, se ne rabite pokoriti. Dejansko nihče ne more od vas zahtevati ničesar, če mu vi tega ne dovolite. Za svoje življenje ste odgovorni sami, zato če želite izstopiti iz tega kroga dogodkov, naredite nekaj drugače. Naredite drugače, kot ste to naredili prejšnjikrat. Vendar nekaj naredite. Prevzemite vajeti v svoje roke in ne dajte se. Ne splača se vam plesati, tako kot drugi piskajo.

To so izzivi, s katerimi se soočam v zadnjih tednih. So ljudje, ki so si nekaj zabili v glavo in zdaj pričakujejo od mene, da naredim točno to. V takih trenutkih se ne vprašam, kdo ima prav ali kaj moram narediti, zato da bom imela prav. V takih trenutkih se osredotočam na svoj mir in najdemnačin, da do njega pridem. V sebi in ne v okolici.

Da zaključim … Kakorkoli mislite, da ni izhoda ali da preprosto nikoli ne bo drugače, vas naj pomirim, da bo. Ko se boste za to odločili sami. Ko boste v svojem prioritetnem sistemu sebe postavili na vrh in ugotovili, da se nekatere stvari preprosto ne splačajo. In vzljubili boste tiste, ki se.Brez dvoma. Takrat se stvari obrnejo v vaše dobro. Ne zaradi splošnih pravil, ampak zaradi tega, ker se cenite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja