Oh, ta decembrski stres!

Kolumna za Revijo Ženski svet

Koliko se pa decembra dogaja. Človek bi mislil, da je to edini mesec v letu. Pa ni. Je preveč napihnjen? Je precenjen? Je prekomeren? Ali ravno pravšnji?

Res je, veliko se dogaja. Veliko zabav, zaključkov, druženj, smeha in zgodb. Povrh vsega pa še velik stres obdarovanja, velike potrošnje in organizacije dogodkov. Seveda to za različne ljudi pomeni različno. Sama se v ta stres ne spuščam preveč rada. Od njega se raje umaknem in živim svojo zgodbo.

Iskreno, ne vidim prevelike razlike med decembrom in ostalimi meseci. Verjamem, da bi vsak dan vsakega meseca lahko v sebi čutili to toploto in milino, ki jo prinesejo zimski večeri, z ljubezensko tematiko pitja čaja in dobrodušne pomoči drugim ljudem.Ne vidim razloga, zakaj bi naj samo konec leta pomagali pomoči potrebnim. Zakaj bi le v teh ‘prazničnih dneh’, kot to vidiš v vsaki reklami na televiziji, povedali, da imamo nekoga radi, da nam nekdo veliko pomeni? Saj je priložnost za to vsak trenutek vsakega dneva.

Če bi se le ustavili. Če bi le to opazili.

Ta mesec živimo napeti, v duhu popolnosti, z mislimi zaključkov. Pa vendar januarja živimo naprej. Postavljamo si novoletne zaobljube in si potem jemljemo k srcu, če jih ne opravimo. Obljubo si lahko podaš vsak dan in tako imaš možnost, da jo izpolniš. Ta decembrska ‘fama’ je iz leta v leto bolj naporna in stresna, pa to sploh ni potrebno.

Res je, da je več romantičnih večerov, saj sonce zaide že sredi popoldneva in daje možnost lučkam, da nam krasijo domove in mesta. Daje nam občutek topline in misli, da je vse dobro. Da smo varni. Da je za nas poskrbljeno. Vse to je res in res je tako čez celo leto. Zato menim, da je decembra čas, da se umirimo, da se ne zaganjamo v iskanju popolnosti in se raje kot to ustavimo in dovolimo, da praznike preživimo mirno.

Čeprav ni vse ‘popolno’, čeprav nimamo največje jelke sveta, čeprav so darila bolj skromna. Še vedno so darila, ki smo jih podarili iz srca. In to je tisto, kar pomeni največ. Ko pogledaš ljudi, ki jih imaš rad in to ljubezen občutiš. Ker ko te občutke dejansko ceniš, jih nesebično podariš drugim ljudem.

Takrat je vse popolno, točno tako kot je. Zato obdržite pri sebi le tiste občutke in misli, s katerimi ustvarjate vaše popolne zgodbe, ki so le vaše in vam namenjene. Ves ostal stres pa naj ostane pred vrati, saj vam prinaša le malo dobrega.

Namaste.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja