Ego – moj učitelj

Poznamo ga iz filmov, pravljic in pripovedk – boj med dobrim in slabim oziroma boj med egom in višjim vodstvom.

Ego ni tako slab, je pa glavni protagonist v današnjem življenju, ki nas predvsem usmerja k nezavednemu načinu življenja, cenjenju zunanjega življenja, denarja in materialnih stvari ter predvsem umiku od našega jedra. Ego bo vedno govoril v prvi osebi ednine: »Jaz sem prikrajšana ali dogaja se MI krivica in svet je tako nepošten, uboga jaz.« Ko je na delu naš ego, nam pozabi predstaviti tudi drugi vidik določene situacije in nas pusti vklenjene, nemočne in poražene. Ko duhovno rastemo in tudi napredujemo, pa nam ego predstavlja manj težavic, predvsem pa je dober pokazatelj poti, ki smo jo prehodili in seveda, koliko je še moramo. Ego nam v takšnih momentih postavi ogledalo, da se lahko vanj pogledamo in reagiramo v danih trenutkih, kot si želimo – negativno ali pozitivno. Tako nam reakcije kažejo naš napredek in odnos. Lahko rečem, da dolgoročno ego ni tako slab, je le naš učitelj.
Po drugi strani naša višja zavest ali vodstvo govori nežno, umirjeno in v drugi osebi ednine: »Umiri se, vse se bo uredilo. Varna si in ljubljena. Zaupaj.« Višje vodstvo najlažje slišimo v mirnem, meditativnem stanju. Tako da je pomembno, da se znamo umiriti v stresnih situacijah in temu vodstvu prisluhniti. V težkih trenutki takoj izbruhne ego in naša zavest se le stežka prebije v ospredje, če ji tega ne dovolimo.
Najdite mir v sebi – pogovarjajte se s seboj, meditirajte, pojte in pišite. Dejstvo je, da se na koncu vse umiri in se postavi na pravo mesto. Če še ni dobro, ni konec.

Namaste,

Barbara

Slika: https://pixabay.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja